my lollipops ! ! =)

Saturday, September 3, 2011

he speaks well

Yeayyy..Dah jumpa plug adapter so, boleh story story kat sini banyak banyak..hahaa

Okay, let's start now.

I took Air Asia flight from KL to Paris on 2nd of September. Sat next to me is a French guy. Time dia datang, gua  memang dah ada kat seat gua. 

Dia duduk and tegur gua.
          "Madame! " [ "madam! "]

Gua senyum je, tak cakap pape pon. Tak tahu nak cakap apa. Lagipon gua tengah sedih nak tinggalkan Malaysia tercinta.

Lepas duduk duduk selesakan diri semua, brader tu tanya gua,
" Why are you going to France?"

Dah dia tanya, gua jawab la,
" I study in France"

Brader tu meneruskan lagi perbualan,
" Belajar apa di Perancis? "

Dengar dia cakap Melayu terkejut gua.
" Wowww, you can speak malay? "

" Tidak, saya bisa cakap sikit sikit saja bahasa Indonesia kerana saya ada internship di Bali selama 3 bulan. "

" But you are French right? ", poyo je gua speaking ngan dia. Brader tu cakap melayu patutnye melayu jugak la gua. Bangang jugak gua ni kadang-kadang.

" Yes, i'm French. ", he replied and gua memang excited la sebab ada mamat hensem French pandai cakap bahasa gua. Boleh buat balik kampung jadi menantu papa gua ni. Hahaha.

" Tapi betul saya tanya kamu belajar apa di Perancis?" , tensyen brader tu gua tak jawab soalan dia tadi.

" Saya belajar engineering.". Gua nak jawab kejuruteraan, gua takut brader tu tak paham pulak vocab tu. hahaa

" Ooo..engineering apa? "

" Electrical engineering "

" Saya pun belajar engineering juga" .

" Oh really? ".

" Ya. Bisa cakap bahasa perancis? "

" Bien sur [of course] ". Hahaha.. Gua nak tunjuk kerek sikit reply dia in French..Hahaha

"Bagus bagus !! "

" Kamu belajar dimana? ". Seksa jugak gua cakap melayu dengan brader tu sebab kena guna baku. Kalau tak guna baku confirm brader tu tak paham sebab melayu pasar jauh sikit beza bunyinya dengan indon. Kan kan kan????

" Di Nantes "

" Ooo..kamu belajar di mana?? Maksud saya..." Tak habis lagi gua cakap brader tu dah potong ayat gua dah.

" Saya belajar di Nantes. Di barat, hampir dengan laut ".

" Bukan. Maksud saya, kamu belajar di universiti mana atau di grand ecole?. C'est parce que moi, j'aimerais bien étudier à Polytech de Nantes "..Payah la nak cakap baku baku melayu yang sama vocab dengan indon  nih. Baik gua guna french terus.

" Ooo.. Universiti saya tidak jauh saja dengan grand école. Di sebelah lebih kurang 300 meter saja"

" Belajar cakap indonesia dengan siapa?"

" Belajar dengan orang tepi jalan ".

" Hah?? Belajar dengan orang tepi jalan?? Tiga bulan saja sudah boleh cakap macam ni? Kamu bagus!! ". Brader ni memang tegar la belajar gua rasa.

" Tidak. Saya suka di Bali. Orang baik-baik semua. Saya suka tinggal disana. Saya tidak mahu pulang tapi harus juga pulang ke France."

"Ya, harus pulang habis internship. Kamu belajar engineering apa? "

" Renewable energy, terakhir tahun. Di Bali, saya ada buat mesin yang guna air ". Terakhir tahun tu tahun terakhir la tu. Pandai-pandai la paham sendiri.

"Ooo.. Kamu seronok internship disana?"

" Apa?? Seronak??"

"Seronok.". Hahaha..gua dah salah guna vocab dah..Hahaa.. Orang indon tak guna ke perkataan seronok ni?

" Seronok? Apa itu seronok? "

" Emm, seronok is errr is happy. Are you happy working in Bali? ". Time tu gua tak terpikir pulak seronok tu sama ngan gembira. Kalau tak senang sikit brader tu nak paham. Ngeng je gua ni.

" Ohh..Happy. Seperti senang ya? Ya, sangat senang di sana."

" Bagus la begitu. Nanti bisa datang lagi ke Bali ". Gua pergi promote Bali pulak. Patutnye gua promote Malaysia. Suruh dia jalan-jalan KL ke, pergi Kelantan visit kampung gua ke..haha. Gua dah cakap gua ni ngeng kadang-kadang.

Banyak gak r lagi borak borak dengan dia before dia tido, before gua lelap. Kebetulan pulak dalam air asia punye travel 3sixty ada banyak gambar-gambar pasal Bali. Lagi la syok  dia cerita tempat tu dia pernah pergi, yang dekat dengan rumah dia, tempat ni pulak ada kawan dia tinggal kat situ. Macam-macam. Kitaorang borak-borak in Malay okay. Ada la kadang-kadang in French tapi sikit je. Kiranye brader tu power gak la bahasa Indon dia.

Ada sekali tu, brader tu cakap macam ni kat gua, " Lucu sekali kerana saya boleh berbicara sama orang Malaysia kerana bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia hampir sama. Sangat hampir sama saja bahasanya. Di Perancis tidak ramai orang Indonesia tapi ada ramai orang Malaysia."

Ni first time gua jumpa French yang boleh cakap Melayu or Indon ni. Gua memang excited la. Excited la ada orang luar boleh cakap bahasa hampir sama macam kita. Hahhaa..Kalau gua jumpe yang memang betul betul speak malay well, gua rasa mesti gua seronok sampai tak reti nak stop cakap. Tapi gua memang kagum dengan brader yang gua jumpa tu sebab dia belajar dengan orang-orang tepi jalan je. 3 bulan je pulak tu. Kalau setahun duduk reti cakap, normal la jugak.

 Gua plan gua nak bukak kelas bahasa Melayu la untuk budak-budak tadika kat sini nanti..haha



18 comments:

-Incek Fik- said...

Lepas ni boleh la mengidam nak anak mata biru, rambut kaler keperangan, hidung mancung sampai boleh sangkut hangar dan sepesyen omputeh dengannya.


Jangan lupa pakcik yea cu..

tasyachelsi said...

doakan kami bahagia ye pakcik.

Next Insurance said...

assalamualaikum sist. wah kuliah teknik elektro di Lile. hebat great. saya dahulu pernah kuliah electrical enginering juga tapi berhenti, pindah kuliah di kedokteran. would you teach me cakap malay? hahahahaha salam ukhuwah moslem

maya anis said...

wahhhhh...hebat2

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

semoga berbahagia lah..

slmt hr ry

tasyachelsi said...

@next insurance, waalaikumussalam..sudah bisa cakap indonesia tak perlu belajar malay lagi..hampir sama saja bahasa kita..hahaa

tasyachelsi said...

@maya anis, hebat kan brader tu..hehee

tasyachelsi said...

@hatikubaik, hahaahha

selamat hari raya jugak.

kyo_9 said...

waa..
sayang nye cepat giler balik France semula..

selamat berjaya di perantauan..

"pergi sorang, balik pon kene sorang jugak"

ayat warning yg ak dapat waktu fly ke Jpon for the first time last 4 years..

ntah2 ko pon sama gak ;)

tasyachelsi said...

tu laaa,,tak puas lg beraya kat malaysia..

thanks yaa..=)

ahhaa..gua takde dapat warning pape..=P

Daffodil Qaseeh said...

ok jer nak bawak balik kg...bagi makan budu banyak2...pandailah speaking kelantan

SnoW cRysTaL said...

bestnye....da bole berangan kawen ngan mamat french yg ensem n x de msalah speaking malay..huhu

tasyachelsi said...

@daffodil,,pheewitt pheewitt..haha

speaking kelantan tidak susah..bisa belajar..hahaha

tasyachelsi said...

@snow crystal, wakakaka...berangan je bole..

i♥me said...

interesting^^

Dhiya Fariza said...

i love this entry.

btw hello, im ur new follower :)

tasyachelsi said...

@ i♥me : yesss, interesting..hahaa

tasyachelsi said...

@dhiya fariza : thanks dear..=D