my lollipops ! ! =)

Friday, October 28, 2011

rayau rayau toussaint holiday #2

Second day cuti gua pergi shopping hari ni.. Hoyeah hoyeah. Walaupon berjiwa otromen , tapi sebagai seorang perempuan mesti la gua suka shopping..

Kat tempat gua ada factory outlet, lepas tu tempat factory outlet tu ada sale pulak sekarang. Lagi la bernafsu  nak bershopping. Actually tempat tu bukan kat lille, tapi kat bandar sebelah lille. Roubaix nama tempat tu. Naik metro 40 minit dah boleh sampai kot.Tapi takde la banyak sangat brand yang best ada kat situ. Ada guess, desigual, adidas, lancaster, kipling, mustang jeans, Lee copper, lacoste and apa entah lagi. Tapi tak banyak yang best la. Kalau nak cari gucci ke, LV ke jangan harap la kan..hahha..Kalau gua pergi sana pon, tempat yang gua akan terjah adalah guess, lancaster, kipling, adidas and mustang  kadang kadang. Yang lain bukan taste gua.



2 hari cuti gua sentuh buku kejap je. Sejam lebih je study dalam tempoh 48 jam. Memang mood cuti habis laaa. Pesen tak sedar yang diri tu student lagi. Hahahaa..

Esok, gua nak study je, tak nak keluar merayau kemana mana. Lusa gua gerak pergi Amsterdam. Yeah yeah,,tu baru holiday yang betul kan. Holiday setakat duk lepak France je tak rock kan?..
Gua akan spend 3 hari 3 malam kat Amsterdam, then 1 hari 0 malam kat Brussels, Belgium. Harap harap boleh jumpe jodoh la kat Amsterdam..wakakakaka.*pesen gedik, sorry la*

Balik France nanti, the next day tu terus start class. Pastu esok nye the next day, terus masuk dewan exam; Cuak gua cuak. Nak tak nak kena asah pedang jugak la kat Amsterdam kalau tak nak gugur di medan exam nanti. Tak mampu jugak la gua nak enjoy sakan sampai lupa hakikat diri ini masih student..=P



Alhamdulillah, gua masih tak lupa daratan..hahhaa


Thursday, October 27, 2011

rayau rayau toussaint holiday #1

Hari ni is the first day of toussaint holiday. Kalau kawan-kawan gua tanya, "otromen, lu cuti apa sekarang?", gua mesti reply, " Toussaint, orang putih panggil All saint's day kalau gua tak silap.". Pastu kalau diorang tanya lagi, " Cuti apakah itu?". Gua selalu jawab, " Entah, cuti raya diorang pergi melawat kubur rasanya."

Serious ceteknye ilmu gua. Bangang kan? Last year cikgu French gua ada explained pasal ni tapi gua dah lupa. =P

Sempena cuti ni, selaku pencinta dessert seperti yang gua war war dalam entry before ni [here], activity first yang gua buat hari ni ialah pergi mencari cinta gua..


TARRAAA..


a chocolate cake and a fairy cake.



a cafe cake.



a carrot cake.

Tapi sekuat mana pon cinta gua kat cakes, takde la semua tu gua makan sekaligus..Gua order chocolate cake, a fairy cake, and a mug of hot chocolate je. Gila apa nak makan semua tu, letih gua nak kena jogging 14 kilometer pagi esok nak bakar balik kalori kalori yang banyak tu.






But before tea, i went to watch a movie. Ryan Gosling's third movie for this year okay..OMG, seriously i adore him..Ryan Gosling, i adore you!!!Ryan Gosling punye movie this year takde yang gua terlepas. Crazy stupid love, Drive and The Ides of March.

Good job tasya, good job. Habis tu every week wajib pergi cinema, memang la good job kan.

Habis tengok movie yang best but cukup berat di siang hari, gua pergi merayau di sekitar sekejap.





Tempat ni nama dia Grand Place. I don't know why, but i really love this place. Maybe because there are always many people lepak lepak here. Seronok tengok orang ramai ramai ni. Macam macam ragam boleh tengok.



Tapi malam malam tak ramai orang la pulak..Tapi gua still suke tempat ni. Tempat feveret gua.
Tempat feveret tempat feveret.



Buat bodoh kat Grand Place dengan owl gua, memang satu aktiviti mengisi masa cuti yang sangat berfaedah.

Tapi ada satu lagi benda berfaedah gua buat hari ni..Gua beli benda alah ini...

Buku masakan for beginners.
Gua rasa gua dah dewasa sekarang dan gua perlu start serius dalam hal hal masak memasak ni. Tak lama lagi terer la gua masak. Sweet kan gua, bakal terer masak??Sweet kan sweet kan??






Italian chez Edward

Gua tak pernah lagi sampai Italy..Nak sangat sangat pergi Italy. Tengoklah ada rezeki bulan 12 ke bulan 2 tahun depan , sampai la gua kat Italy nanti. Kalau time tengah masyuk banyak duit, boleh la shopping sakan kat Milan, kalau time tengah kering lepas bayar sewa rumah, bil letrik, bil air, bil tv, bil internet, bil tepon, dapat makan pizza yang betul betul italy kat italy je pon gua dah bersyukur...weeee

Semalam dinner kat restaurant Italy. Konon nak Italian sikit gua pon order la pizza.. First time pergi restaurant nama 'Chez Edward' ni, so tak tahu la apa yang best kan. Gua nampak nama satu pizza ni macam best, 'pizza copra', tengok list bahan bahan yang dia letak macam okay, semua benda boleh makan tapi ada satu benda alah ni, gua tak tahu apakah ia. 'Coppa'...Tak biasa italian kan, confirm la gua tak tahu coppa tu apa. Gua pon tanya la senior gua, coppa tu apa. Dia cakap coppa tu cheese. Okay on, semua benda dalam pizza tu boleh makan, halal semua..yeah yeah.. waiter datang gua dengan yakin nye order, " Pizza copra satu!!!"

Pastu senior gua tu tergerak hati nak tanya waiter tu 'coppa' tu apa. Sekali waiter tu cakap, coppa tu porc, terus gua cancel. Nasib baik tanya, kalau tak nanti gua dapat pizza ada daging daging pink gitu.



Last last, pizza ada telur jugak gua ambik.



Dalam banyak part makan, part nak order dessert gua paling excited, part dessert sampai gua paling bahagia, part makan dessert paling part paling laju gua makan. 

Makan main plate confirm tak habis, tapi kalau dessert, dua tiga boleh gua habiskan.

Kadang kadang gua terpikir nak order dessert je bila pergi restaurant.. Tak pon gua nak order dessert dulu before main plate. Pastu kalau lapar lagi baru order entree. 
Hahahhaa..pesen terbalik habis, takde nilai gastronomy langsung.


Opss, curi ambik gambar dessert orang lain.



Actually, kitaorang rakyat malaysia di Lille ni keluar makan ramai-ramai nak celebrate orang lain, tapi gua pulak terambik honour duk tengah tengah. ..hahahaa..Pesen tak sedar diri..=P




Saturday, October 22, 2011

brader kedai kasut

Lama betul tak meng-update blog. Gua memang jenis yang busy ter-over.. Tapi weekend ni and minggu depan dah tak busy sangat dah..Sekolah dah nak start cuti dah. Tak sabar tak sabar. Untuk meraikan weekend yang bermakna lagi sempurna ni, gua pergi merayau cari kasut. Selalunya gua ada kelas okay, pagi sabtu.

Gua pergi shopping dengan housemate gua. Habis semua kedai kasut kitorang pergi. Rela tak lunch wooo sebab nak cari kasut. Last last sebab dah lapar gile, and still lagi tak jumpe kasut yang cun, kitaorang pon pergi la makan pasta. Dah pukul 4 lebih baru reti nak makan. Pesen tak mengamalkan makan on time. Then lepas makan, sambung balik misi yang belum selesai. Tatkala waktu tu, selangor sedang sibuk cuba memenuhi misi 33 mereka, gua sibuk dengan misi mencari kasut. Tapi bezanya, gua dapat juga memenuhi misi gua, but selangor, misi mereka memang dah takziah.

Sebenarnya, gua bukan nak cite pasal selangor, pasal kasut gua pon bukan, tapi gua nak cerita pasal brader kat kedai kasut. Brader tu memang style friendly tak tentu hala, pesen cakap banyak, pesen excited orang nak beli kasut kat kedai dia. Sedang housemate gua nak try kasut tu, brader tu tanya kitaorang, 

" Kalau gua nak buat lawak sikit boleh? tak jahat kan kalau gua melawak sikit?". Tapi takde la pulak brader tu cakap Melayu macam mamat French yang bakal jadi menantu papa gua tu, yang gua cerita kat entry ni dulu tu. Of course la dia cakap bahasa penghanciss kann. 

Dah orang nak melawak, takkan la nak halang kan." Sila la brader, sila la kalau nak melawak."

Brader tu pon cakap, " Sejuk sangat ke Lille ni? Sebab tu ke korang tutup kepala korang? Kahkahkahkahhh".
Ciss, bangang brader tu melawak pasal tudung kitaorang. Nasib baik mintak izin nak melawak, kalau tak confirm gua bagi tapak kasut sedasss kat pipi dia. Teruk teruk bangang gua pon, gua tak boleh orang gelak gelakkan agama gua.

Lepas tu, time gua duk pilih pilih gel insoles for kasut volleyball gua, brader tu tanya gua, "nak main volleyball bukan selalunye kena tinggi ke?"..Aisshh, nak kata gua pendek la tu. Melawak yang menghina lagi. Kali ni pun nasib baik mintak izin sekali lagi before melawak.

Tapi kan, brader tu cakap dia suka gile Asia. Best sebab panas, cantik katanye. Dia cite kat gua, dia suka makanan Thailand. Boleh makan pedas brader ni rupanya, hebat hebat. Dia cakap dia tak suka makanan french, takde rasa katanye. Pesen tak bangga dengan makanan negara sendiri. Pastu dia cakap dia suke gile makan Som Tam. Woihh, dengar dia suka makan som tam, memang gua kagum. Payah nak jumpe orang perancis yang boleh makan pedas, apatah lagi nak jumpa yang suka lagi gemar dengan som tam yang pedas.. Gua dah lama tak makan som tam ni, memang teringin sangat sangat laaa.. Brader tu baik la jugak, di suruh gua singgah lagi next time kat kedai dia sebab dia nak bagi gua address kedai som tam.. Hahhahaa.. Baik baik lucu la pulak brader tu.


Yes yes, gua dapat makan som tam nanti.

Friday, September 16, 2011

otromen : mangsa rompakan kanak kanak tak bertauliah

Hari ni memang gua panas. Panas dek perangai budak budak kurang ajar yang malas nak g sekolah ni. Dah tahu tak berapa nak pandai, tapi tak nak pergi sekolah belajar..

Okay, biar gua cerita what actually happenned.

Macam ni, kelas gua hari ni habis setengah jam awal dari biasa. That's mean, masa lunch gua 2 jam hari ni. Gua ni bukan jenis yang suka makan sangat, so gua niat nak pergi shopping jacket la sehelai. Dari sekolah gua nak pergi shopping complex dekat je. Naik metro, selang 2 stations je. Gua dengan nawaitu yang baik berserta ke-excited-an nak shopping ni pon pergi la kat machine beli tiket.

Kat machine tu ada 3 orang budak tak pergi sekolah duk mintak mintak duit dengan orang yang beli tiket kat machine tu. Bile turn gua beli tiket, memang diorang mintak duit kat gua. But gua ada duit kecik 4 euros je and amount tu memang cukup cukup la nak beli tiket metro.

Gua bagitahu diorang gua dah takde duit. Gua dah tekan tekan tiket mana gua nak beli, then gua pon masuk kan lah duit gua 4 euros tu. Budak laki yang berdiri sebelah kanan gua punya la bagus pergi tekan button cancel kat machine tu. Then, sebab dia tekan cancel, machine tu bagi balik duit gua. Tapi gua tak perasan time tu dia tekan cancel, but gua dengar bunyi duit coin gua jatuh, lepas tu baru gua sedar dia tekan cancel.

Gua pon nak ambik la duit gua balik but budak laki tu tarik tangan gua suruh tekan button nak beli tiket lain sebab yang tadi cancel. But time budak laki tu try nak alih perhatian gua, gua nampak budak pompuan geng dia jugak ambik duit gua yang machine tu keluarkam balik. Baik betul perangai curi depan depan gitu. Aishhhh...

Dah gua nampak dia ambik duit gua, gua mintak balik la duit gua. Dia cakap dia tak ambik, dia suruh gua check kat tempat machine tu bagi duit..okay fine, ada la duit satu euro kat situ, but 3 euros lagi duit gua mana woiiii..

Gua tahu budak pompuan tu sorok, gua mintak dia bagi balik, dia suruh gua check dalam pocket seluar dia. Gua check poket kanan takde, pastu dia suruh gua check poket kiri dia pulak. Memang dia tak sorok duit tu dalam poket la.

Budak laki tu pon tanya gua, nak check lagi ke? Dia suruh gua check dalam spender dia pulak..bengongg betul. Gua pon blah la pastu. Gua naik metro secara haram la hari ni sebab gua dah takde duit kecik nak beli tiket. Ntah ntah kalo gua keluarkan duit lagi, kena kebas lagi ngan budak bertiga tu..

Memang la tak banyak budak budak tu curi, tiga euros je kot, nak beli kebab pon tak cukup tiga euros tu. Tapi masalahnye diorang still mencuri. And gua memang benci la orang suka mencuri ni. Sape wei suka pencuri? Memang takde la.

Itu la kisah yang buat gua hangin tengah hati tadi. Nasib baik lepas lunch ada satu class je. Tu pon nasib baik class english cikgu hensem...wakakaka

Tapi lepas shopping dan perabihkan duit lagi, gua rasa lega balik dah. Puas hati la dapat beli apa yang gua nak. Tapi time naik metro pergi sekolah balik, budak budak tu still ada kat station metro sekolah gua tu. Tengok muka diorang, panas balik hati gua. Sebab tu gua melepas perasaan kat sini ni..

Thursday, September 15, 2011

penghuni baru

Assalamualikum and hye all..=)

Wanna see my new buddies??..ahhaa

*
*
*
*
*
*
*
*


TARAAAAAA!!


I went to a market  near my apartment last sunday and i found these two cactus..
comel kan cactus ni? comel comel..ahhahaa
Because they are comel, so i gave a name to each of them..wakakaa



This one looks like Mickey Mouse ears right?..Its name is Kimberly.


And this one is so bulat and pendek. Its name is Gabriella.




And my housemate have two cute little hamsters. One male and one female. But until today we dont know which one is male and which one is female.

We call the female one, Mimi and Adriel for the man.
I'm the one who gave the name to the male hamster.
My housemate wanted a Malay name, that's why i choosed Adriel. If not, i would name it as Romeo.haha

But, i dont think the hamsters understand Malay. They are French hamsters, so, they speak french..hahhaaaa


Tension gua main main dengan diaorang, tegur tegur diorang but diorang tak layan gua pon.=(
Sah diorang tak paham bahasa malaysia.



Saturday, September 3, 2011

he speaks well

Yeayyy..Dah jumpa plug adapter so, boleh story story kat sini banyak banyak..hahaa

Okay, let's start now.

I took Air Asia flight from KL to Paris on 2nd of September. Sat next to me is a French guy. Time dia datang, gua  memang dah ada kat seat gua. 

Dia duduk and tegur gua.
          "Madame! " [ "madam! "]

Gua senyum je, tak cakap pape pon. Tak tahu nak cakap apa. Lagipon gua tengah sedih nak tinggalkan Malaysia tercinta.

Lepas duduk duduk selesakan diri semua, brader tu tanya gua,
" Why are you going to France?"

Dah dia tanya, gua jawab la,
" I study in France"

Brader tu meneruskan lagi perbualan,
" Belajar apa di Perancis? "

Dengar dia cakap Melayu terkejut gua.
" Wowww, you can speak malay? "

" Tidak, saya bisa cakap sikit sikit saja bahasa Indonesia kerana saya ada internship di Bali selama 3 bulan. "

" But you are French right? ", poyo je gua speaking ngan dia. Brader tu cakap melayu patutnye melayu jugak la gua. Bangang jugak gua ni kadang-kadang.

" Yes, i'm French. ", he replied and gua memang excited la sebab ada mamat hensem French pandai cakap bahasa gua. Boleh buat balik kampung jadi menantu papa gua ni. Hahaha.

" Tapi betul saya tanya kamu belajar apa di Perancis?" , tensyen brader tu gua tak jawab soalan dia tadi.

" Saya belajar engineering.". Gua nak jawab kejuruteraan, gua takut brader tu tak paham pulak vocab tu. hahaa

" Ooo..engineering apa? "

" Electrical engineering "

" Saya pun belajar engineering juga" .

" Oh really? ".

" Ya. Bisa cakap bahasa perancis? "

" Bien sur [of course] ". Hahaha.. Gua nak tunjuk kerek sikit reply dia in French..Hahaha

"Bagus bagus !! "

" Kamu belajar dimana? ". Seksa jugak gua cakap melayu dengan brader tu sebab kena guna baku. Kalau tak guna baku confirm brader tu tak paham sebab melayu pasar jauh sikit beza bunyinya dengan indon. Kan kan kan????

" Di Nantes "

" Ooo..kamu belajar di mana?? Maksud saya..." Tak habis lagi gua cakap brader tu dah potong ayat gua dah.

" Saya belajar di Nantes. Di barat, hampir dengan laut ".

" Bukan. Maksud saya, kamu belajar di universiti mana atau di grand ecole?. C'est parce que moi, j'aimerais bien étudier à Polytech de Nantes "..Payah la nak cakap baku baku melayu yang sama vocab dengan indon  nih. Baik gua guna french terus.

" Ooo.. Universiti saya tidak jauh saja dengan grand école. Di sebelah lebih kurang 300 meter saja"

" Belajar cakap indonesia dengan siapa?"

" Belajar dengan orang tepi jalan ".

" Hah?? Belajar dengan orang tepi jalan?? Tiga bulan saja sudah boleh cakap macam ni? Kamu bagus!! ". Brader ni memang tegar la belajar gua rasa.

" Tidak. Saya suka di Bali. Orang baik-baik semua. Saya suka tinggal disana. Saya tidak mahu pulang tapi harus juga pulang ke France."

"Ya, harus pulang habis internship. Kamu belajar engineering apa? "

" Renewable energy, terakhir tahun. Di Bali, saya ada buat mesin yang guna air ". Terakhir tahun tu tahun terakhir la tu. Pandai-pandai la paham sendiri.

"Ooo.. Kamu seronok internship disana?"

" Apa?? Seronak??"

"Seronok.". Hahaha..gua dah salah guna vocab dah..Hahaa.. Orang indon tak guna ke perkataan seronok ni?

" Seronok? Apa itu seronok? "

" Emm, seronok is errr is happy. Are you happy working in Bali? ". Time tu gua tak terpikir pulak seronok tu sama ngan gembira. Kalau tak senang sikit brader tu nak paham. Ngeng je gua ni.

" Ohh..Happy. Seperti senang ya? Ya, sangat senang di sana."

" Bagus la begitu. Nanti bisa datang lagi ke Bali ". Gua pergi promote Bali pulak. Patutnye gua promote Malaysia. Suruh dia jalan-jalan KL ke, pergi Kelantan visit kampung gua ke..haha. Gua dah cakap gua ni ngeng kadang-kadang.

Banyak gak r lagi borak borak dengan dia before dia tido, before gua lelap. Kebetulan pulak dalam air asia punye travel 3sixty ada banyak gambar-gambar pasal Bali. Lagi la syok  dia cerita tempat tu dia pernah pergi, yang dekat dengan rumah dia, tempat ni pulak ada kawan dia tinggal kat situ. Macam-macam. Kitaorang borak-borak in Malay okay. Ada la kadang-kadang in French tapi sikit je. Kiranye brader tu power gak la bahasa Indon dia.

Ada sekali tu, brader tu cakap macam ni kat gua, " Lucu sekali kerana saya boleh berbicara sama orang Malaysia kerana bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia hampir sama. Sangat hampir sama saja bahasanya. Di Perancis tidak ramai orang Indonesia tapi ada ramai orang Malaysia."

Ni first time gua jumpa French yang boleh cakap Melayu or Indon ni. Gua memang excited la. Excited la ada orang luar boleh cakap bahasa hampir sama macam kita. Hahhaa..Kalau gua jumpe yang memang betul betul speak malay well, gua rasa mesti gua seronok sampai tak reti nak stop cakap. Tapi gua memang kagum dengan brader yang gua jumpa tu sebab dia belajar dengan orang-orang tepi jalan je. 3 bulan je pulak tu. Kalau setahun duduk reti cakap, normal la jugak.

 Gua plan gua nak bukak kelas bahasa Melayu la untuk budak-budak tadika kat sini nanti..haha



Hello Lille

Assalamualaikum.. I'm currently in Lille, France..OMG!!rasa macam tak percaya i boleh sampai balik kat France. Rezeki ada kat sini la kot Tuhan hantar datang sini ni.. Seronok tak balik France??seronok tak seronok tak???? -tak seronok langsung!!!duk malaysia tanah tumpahnya darahku lagi la seronokkk Tapi nasib baik Lille ni best. Best la kot dari Tours and Colmar. 5 September ni dah nak kena pergi sekolah....tak suka tak suka. Barang-barang ada kat rumah kawan. Tak bawa pindah rumah sendiri lagi. Ish, banyak hal lagi nak kena settlekan. Benda yang paling menensyenkan is i tak boleh bukak lap top sebab bateri takde. Plug adapter boleh pulak tertinggal kat malaysia. Bangang betul!!!! Okay, nak keluar beli adapter dulu..harap-harap kat carrefour nanti senang la jumpe benda alah tu. Jumpe adapter nanti nak up story lain pulak..hahhaha





Friday, August 26, 2011

6 days left!!!

6 days left before i fly back to france..Actually, i'm quite nervous to go back to France..OMG,,nervous nervous..tak ready lagi nak balik sana.

My flight is on 2nd of September, 0120 a.m, if i'm not mistaken..I tak print pon lagi ticket tu. Betapa tak bersemangatnya nak balik France..='(

I'll arrive at Paris in the morning of 2nd september, then take a train to Lille. And my first class will start on 5th September. OMG, seriously i'm not ready yet for the class....

My new university name is IUT Lille A. I have to take two metros to reach that school from my apartment. 
Haah, one more thing, the Stadium of LOSC,the champion of French Ligue 1  last season,  is quite near to my university. It's just two metro station before my university station..But that club have a new stadium which is still under construction, and the new stadium is one of the stadium that will be used for EURO 2016. And i have no idea where is the new stadium. When i was at Lille before, after saw LOSC stadium,  i tried to visit the new stadium to see the construction progress  but someone told me that there's still no public transport to the new stadium because it's still under construction. So, i have no chance to see the new stadium till they finish the construction which is expected will be 100% done on 2012. Okay, enough about LOSC. 

I hope i'll pass an enjoyable two years time in Lille. I have went to Lille two times before i came back to Malaysia, and i found that it's a nice wonderful city. I fell in love with the city since my first step out from the train from Paris..hahhaa..I love its buildings, its people, its weather, its style,,everthings la about Lille..except their football club.

Next year, i'm not sure whether i wanna come back to Malaysia or not. Maybe i would spend my time for Olympic London 2012. Hehehe..


Tuesday, August 9, 2011

heyy UTP.

gile lama tak menaip disini..Banyak aktiviti gua sampai nak buka lappy pon sempat tak sempat je..

okay, sebenarnya gua nak bagitahu gua pergi jumpa kawan-kawan kat UTP. Gila gua seronok dapat jumpa dorang. Gua memang sayang gila kat UTP. Before gua fly êrgi study kat France, gua study kat UTP. Gua student batch JAN 10, gua masuk ngan result trial SPM. Memang dah cita-cita gua nak study kat UTP, so bila dah dapat offer tu, memang gua happy, bersyukur sangat-sangat. Tapi 3 bulan je gua kat sana. Bulan 4 gua keluar. Sedih gila nak tinggal UTP, kawan-kawan semua..=(


roommate kesayangan gua ni, Julie Dzulaiqha.


yang tiga orang ni sanggup datang dari UIA sebab nak melepas rindu.





Best sangat dapat berbuka sama-sama; terawih sama-sama.

okay next, moreh moreh.

Bagi ikan breakfast.

Berbuka di Marybrown, Ipoh parade.

Sakura!!!!


Okay, gua dah nak blah, hantar g KTM Ipoh please.

I'm sure will visit them again next time.mmuahh mmuahh

Tuesday, July 19, 2011

hello malaysia!!

Hello worlds, ,,

I'M IN MALAYSIA RIGHT NOW. PRECISELY, IN KELANTAN.

safely arrived in KL at 0510 18th July. Safely reached Kelantan at 1435 18th July..=)


p/s: pukul 1230 baru bangun. Jetlag.

Friday, July 15, 2011

#makanwishlist

Else than my family and my friends, what I really really miss is Malaysian food. France is the country of gastronomy but I always prefer malaysian food.

What I wanna eat are, ( sort by the must be eaten first)

  1. Nasi lemak
  2. Nasi kerabu
  3. Nasi ayam
  4. Roti canai
  5. Mee goreng mamak with telur mata kerbau
  6. Nasi kukus Kak Wok in Kelantan
  7. Daging masak kicap
  8. Ayam masak merah
  9. Sate Wakaf Bharu, Kelantan
  10. Kuih akok
  11. Donut
  12. Pisang goreng
  13. Ikan masak tiga rasa
  14. Mee sup
  15. Ikan keli masak pedas
  16. Kerepok lekor terengganu
  17. Asam pedas
  18. Nasi beriani
  19. Char kuey teow
  20. KFC (last makan KFC dulu 6 hari before fly)
  21. popiah goreng 
  22. karipap
  23. Kuey teow goreng
  24. Nasi goreng kampung
  25. Yong tau fu
  26. Apam balik
  27. Nasi goreng USA
  28. Pizza Hut
  29. Secret recipe blueberry cheseecake
  30. Daging n ikan bakar with soy sauce yang pedas pedas sikit tu
  31. Tomyam
  32. apam balik
  33. Burger


Thursday, July 14, 2011

au revoir colmar

Have you heard about Colmar? A small beautiful town in east of France.Yup, Colmar, Alsace.

I have stayed for 9 months in Colmar. First time I arrived here, I was like WTH is this place? It's just a small town. When I walked around the town, I found that in this town , there are no Galerie Lafayette, no Etam, no Jennyfer, no Zara, no Bershka, no levis store, no adidas store, no nike store, not Foot Locker, omg, where can I do some shopping??..Hahaa..That was what I thought when I arrived here. With a not-really-comfortable studio I have, and staying quiet far from school, I seriously thought that I'm not going to be happy living in this town.

But people says, ''tak kenal maka tak cinta''. After 9 months, now i'm gonna leave this town and i'm really sad to leave it. Yup, Colmar is just a small town, but it's very beautiful, and I have a lot of happy and enjoyable memory here. I met new people, I made new friends here, I learnt something new, I got new experiences, I saw many new things, I tried something new here.

Today is the last day I'm in Colmar. Tomorrow morning i'll go to Paris and then going back to Malaysia on 17th July. Then, when I come back to France on 2nd September, i'll directly go to Lille, my new place where i'm going to pass my 2 years time.

InsyaAllah, one day, i'll come again here, to Colmar for a visit. That time, I would not come here as a student, but as a tourist and I want to enjoy every single beautiful view in Colmar..=P

If you come to France, please try to visit Colmar. Maybe not everyone will like Colmar just like I like it, but I think, you will not regret seeing the beautiful and unique Colmar style. If you are a shopaholic, you can go shopping as many as you want in Paris, and then come to Colmar to enjoy seeing something beautiful. Hey, I want to tell you something, I dont like Paris. I dont like Paris's smell..

If you come to Colmar in December, there is a christmas market here every year. The christmas market or known as Marché Noel, is really typical Alsace. You can find marché noel in Colmar and Strasbourg. These two marché noel are the real one, marché noel in other place, in other town , are clon okkay..ahaa..But, it's really cold here in Colmar during winter. If you come during summer, omg, there are always so many tourist here. But, in summer, it's fucking hot here. I'll never come here again in summer.

 Gare de Colmar



Centre Ville










Maison des Têtes




Champ de Mars & Place Rapp




Petite Venise









Musée Unterlinden




Théâtre de Colmar


Musée Bartholdi


Cathédrale de Colmar



Au revoir Colmar!!