my lollipops ! ! =)

Friday, December 31, 2010

gedik kejap...

nk dengar cite gedik x??..ahahaa..gedik punye orang..
my birthday is on 29 december, bakal menantu papa aku punye birthday 28 december..hahaha..
cun kan???today is his birthday, tomorrow is my birthday..hahhaa..30 rest kejap , 31 malam celebrate new year plak..ahhaa..memang busy habis la..hahah


ngeng punye tasya..

dear julie ginez,,

tanggal 31 december really2 meaningful for this gorgeous girl...Julie Dzulaiqha...
hjung2 tahun baru nk lahir..apa daa!!nasib baik sempat tahun 1992, kalau x u jadi junior i je adik julie..ahaha..xdapat kite masuk utp same2 kalau u jd junior i..ahhaha


cite bab2 dia lahir ke dunia ni 31 disember 1992, 31 disember 2008 plak ad sejarah lain plak yang terlakar..hahaa..jeng jeng...


my dear x-roommate,,i know u suke sgt2 tarikh 31 december,,so i wish u happy 31 disember la to u...sweet 18 n happy 2 years annivesary...=)

n aku ingat apa yang ko madah kat aku semalam..2014 hbis study, kijo, n then datang jenguk student tuo kt france ni....

good bye 2010,,i'll miss u.

2010 dah nak habis dah..tomorrow is 1st january 2011..omg!!new year sudaa..tup tup dah masuk tahun baru..agak nervous la nak masuk tahun baru..ahaha..chill tasya!!

celebrate new year kt colmar tahun ni..emm,,xcelebrate kot..nothing to do in this small town...kalo la boleh celebrate kt paris or london, agak best la kot..wowww, new year in paris!!!gempak babe..ahhaha..tp kalau celebrate kt tempat best pon but without my beloved girlfriends, xbesttt jgak..kita celebrate through skype aja la..party through skype yaa darlings..skype connecting people!!

atceli,,celebrate or not, dats not the matter, yang penting, semoga tahun baru 2011 akan jadi tahun yang lebih baik la untuk kita semua...=)




anyway,,happy new year to all!!!

Thursday, December 30, 2010

tlong orang itu cool..

dulu2 time sekolah, aku selalu cakap ak xsuka laki gentleman..gentleman ni macam xcool je..yg rock2 sket br menarik..tp tu dulu,,,,,smuanya berubah dengan al kisah kecik2 je,,

for christmas holiday, i went to uk with my frens..punye la susah nk naik tangga dengan bawa 1 luggage n 1 sleeping bag kt tangan lagi satu..dah la tengah letih sebab dah banyak kali tukar2 train..dengan agak ketinggalan di belakang kwn2 yg berjalan dengan laju dan cergasnya, i tried my best mendaki stairs kt satu station underground ni..then suddenly,,jeng jeng.........ada la seorang mamat orang putih ni datang, he took my luggage n dia tolong bawakan luggage tu dalam usaha aku nk daki tangga tu..ohh,,so nice la u...hehe..thank you!!gentleman kn??ahaha

ada plak 1 hari tu tyme kt france, aku pon xingat ak dr mana n nk ke mana tp time tu nk lintas jalan la..n time tu aku xbrapa sihat..punye la kuat gila batuk2..time nk lintas jalan tu, trafic light tu dah hijau..secara sahnya, aku dah boleh lintas jlan but time tu batuk2 plak, so, xjalan la..nk habiskan batuk dulu br nk jalan..then tibe2,,,ahahahaa
ad la seorang insan ni datang dari belakang n tolong bawa aku lintas jalan..dia siap naikn collar veste aku lg sebab angin kuat,,9t mal a la gorge plak dye cakap..ahaha..merci beaucoup monsieur...vous êtes très gentil..=)

i luv my girlfrens..

kegembiraan xterkata bila dapat tengok muke2 my girlfrens...ilov u ol babehh..ada masa, ada jodoh, kita spend time together lagi ya babyy2 semua..







tasya harus sabar

sejak berpindah ke COLMAR dah banyak dugaan yang aku terima..
tp i just want to story2 about kehilangan aja..

1st, handphone aku kena curi
==sony ericson vivaz pro
==black in colour
==di beli di SFR dengan contract 2 tahun, 34€ sebulan
2nd, bicycle aku pulak dikebas
==cute purple bicycle
==bicycle 2nd hand yang dibeli dr Christine
==harga 100€
==dicuri di dalam garage kt Résidence Molière
==aku xpernah naik pon lagi bicycle tu

3rd, handphone yg baru dibeli
==di beli secara online kt Ebay.fr
==aku xpernah lihat apatah lg pegang phone itu
==sebenarnya ak xpernah dapat pon phone tu tp org pjabat pos cakap dalam diorg, phone itu telah sampai ke tangan aku pada tanggal 14 december 2010


apa yang aku nk cakap sebenarnya, orang yang bertanggungjawab ke atas semua kehilangan ini memang fucking shit la..bodoh punye orang.

but apa sangat yang boleh aku buat..dah xde rezeki..setiap yang berlaku itu ada hikmah disebaliknya.chill aja la

otromen sudah bertukar.

je suis majeure maintenant..tiada lagi istilah otrpmen mineure sebab otromen itu sudah menjadi majeure sekarang..i'm 18 now dude!!HAHAHA

seronok sangat sebab dah besar..bukan lagi budak2..
tapi part yang sedihnya, i celebrate birthday without family and my beloved friends.=(

kalau ikut waktu malaysia, aku jadi 18 secara officialnya kt gatwick airport london..euwww,,xbest punya tempat..kalau ikut waktu france, aku jadi 18 kt studio 5441, résidence molière, colmar..
euwwwwwwwww,,,lg la x best....xbestttttt..tapi apa yang boleh buat, dah nasib aku..my 18 birthday not so meaningful but at least i'm 18 now..chill je la tasya.

tapi ada juga la sejarah yang best berlaku pada tanggal 29 december ni..salah satunya of course la aku dah jadi majeure..2nd, MALAYSIA menang suzuki cup babe!!!..apek memang terbaik la..suddenly i suke u la apek...HAHAHAA
3rd nye, chelsea menang lawan bolton..memang la lawan team cikai je but at least malouda buat ak happy di hari yang penuh bermakna dalam hidup aku ni..thanks malouda, ilovu la..

Saturday, December 11, 2010

a niceeeeeee day!!!

Samedi, 11 décembre,,hari sangat² merilekkan..

bangun tidur, mandi and then call papa n mama..mama tanya, "balik next year dah boleh bawa balik menantu mat salleh ke untuk mama??"..ahahha..tapi papa cakap, "papa nak menantu orang malaysia.."
i said, "don't worry papa, mama, along bawa balik menantu jepun nanti.."ahhaha.genya tasya.
lepas cakap² ngan papa n mama, cepat² siap nak keluar...lari² kejar bas.malu betul.nasib baik pak cik bus hari ni baik.then, i went to decathlon with sotsot. i bought volleyball shoes and sebijik bola..yes²!!!dah ada bola sendiri, boleh training dalam bilik je..lepas tu balik rumah.makan² n solat then keluar lagi sebab ada date dengan dr. tritsch..oh, je vous aime dr.tritsch, mais pourquoi vous me faites comme ça??..susah giler nak cari klinik dr ni.sebab dah fed up, at last, aku g shopping..best dapat beli barang² cute.habis shopping, balik for solat.after maghrib then keluar lagi.patinoire a.k.a ice skating xith sotsot and chen hui memang menceriakan malam ni..ahhaha..gelak je kerja.
dah letih² main, makan jom!!!flunch...makan² lagi..patut la aku makin gemuk sejak duk france, makan je kerja.mama pon cakap ak dah gemuk gila..oh tidakkkkk!!!!i nk diet la 9t mama.
lepas makan, pergi tengok orang main go cart kat tempat ice skating..best sial kalo terrer cam diorang.

balik rumah, bukak fb..orang yg i sayang ad post something la kt wall i..hahaha..then, terasa nk jenguk blog dia pulak..ohmygoishhhhhhh..blog julieginez ni memang melengkapkan kehepian aku hari ni..suka sgt² bc post die.i adalah antara orang yang dia nk jumpa after nenek moyang dia n tunang dia..bangga² + terharu..ahhahaha..then, baca pulak post pasal celebration yang dirancang after cristhmas..ahhahaa..memang lucu habis post tu..hahah..tapi, apapun, i'm sure that the accountant x lupa anniversary penting tu sebab as a computer engineer, julie confirm dah setting elok² event tu dalam diary accountant Hayley Williams tu..ahhaa

n as an electrical engineer, i akan pastikan yang 31 disember 9t, energy semua cukup.xde black out..ahahahaa

Saturday, December 4, 2010

je suis nulle en cuisine !

want to know something???





==========i'm a bad cook.






so, that's why i prefer these for my dinner
==snickers
==kinder bueno
==yogurt
==kacang koh-kae
==milka

aku bukan xnak masak tapi ak xpandai masak
aku bukan xnak try masak tp aku fail tiap kali ak try
aku bukan malas masak tp makanan yg aku masak mmg xboleh dimakan.

the truth,,,,
i was born without cooking skills.


Monday, November 29, 2010

29 noVembEr

le 29 novembre???il y a qqch speciale??


oui,,,très speciale!!!



















LAGI SEBULAN AKU JADI MAJEURE!!!!!
huhuhuhuu,,,,dah nak masuk 18,,,



papa sayang, encik maznan,,,,anak u dah besar...sebulan lagi dia dah 18 years old.dia dah banyak belajar dalam hidup ni tapi ada satu perkara yang dia gagal pelajari. Dia dah banyak kali try belajar tp sentiasa gagal....dia gagal dalam MONEY MANAGEMENT..

ohmygod, lagi sebulan nak jd majeure, aku tersedar yang aku begitu miskin.belum boxing day kt london dah nak bankrupt...apecer ni otromen???cakap rock tapi poket kosong.





p/s: to my dear lil syst, hepi annivesary!!2 yers sudaa

Saturday, November 27, 2010

yeay2!!dpt makan








wuhuuu..tiket balik malaysia next year dah beli..so, ak confirm balik..balik malaysia nak makan banyak²...makanan kelantan terbaikk!!paling best!!.papa,,i balik nanti i nk makan banyak²..u jangan sedih kalo i jadi gemuk nanti.

makanan yang aku paling kempunan,,



====nasi kerabu

Tuesday, November 23, 2010

..tant qu'on reve encore..

Il était une fois
c'est comme ça qu'une histoire commence.
On a tous en mémoire
un reste au fond de soit, d'enfance.
On part pour la vie
sans la choisir vraiment

Tant qu'on rêve encore
que nos yeux s'étonnent encore
rien n'est perdu.
Tant qu'on rêve encore
que jamais personne s'endorme ne rêve plus.
Jamais plus

On va de l'avant
dans la cours des plus grands,
faire face.
Sans défier les géants
trouver au premier rang, une place.
On remplit sa vie
parce qu'on oublie qu'elle passe

Tant qu'on rêve encore
Que nos yeux s'étonnent encore rien est perdu.
Tant qu'on rêve encore
Que jamais personne s'endorme et ne rêve plus.
Jamais plus.

Il était une fois
tout commence comme ça.
On prend son histoire
la vie comme elle va
avec ses erreurs
ses manques et ses lois
Pour croire le bonheur
souvent loin de soit
Alors qu'elle bat
qu'il est toujours là, en soit.

Tant qu'on rêve encore
que nos yeux s'étonnent encore rien est perdu.
Tant qu'on rêve encore
que jamais personne s'endorme et ne rêve plus.
{x2}

Jamais plus


===============i like this song...=)


Friday, November 5, 2010

oh mon dieu!!.dye xsedar o ak yg xsedar??

ak xtaw apa nk ckap tp seriously ak serabut dgn seorng insan ni..ak taw dye baik sgt2 tp dye selalu menyerabutkn hidup ak..ak bukan adik dye, anak dye ke, cucu dye ke, kawan??..ntah la.kwan ke kami??rse mcm xsgt sbb kwn selalu memahami n buat kita happy..tp dye x.so, kami bkan kwn la kot..
ak xsampai hati nk cakap -"jgn selalu contact sy ye"-.rse mcm over la plak kalo gtaw direct macamtu..tp dye xsedarkah yg ak mlas layan dye..arghhhh!!!!please la sedarrrrr.
my life is mine!!!..u jgn kacau taw.i hav my family n my friends to colour my life.u dont bleach the colour that they make.d'accord???

Monday, November 1, 2010

tlong la faham

agak sakit hatikn ble org yg kita care sgt2, org yg kita nk rpat sgt2, org yg kita slalu tgur; org yg kita nk slalu berbual dgn dye, org yg slalu kita nk chat dgn dye, x layan kita..yup mmg sgt skit hati..ak boleh imgine ksakitan hati itu..tp tlong la faham, kalo dah org tu xnk layan ko, sedar2 diri je la..xyah la nk tgur2 lg, xyah la nk tnjuk caring..geli doe....

sibukkkk!!!jgn kacau hidup ak
n ak xske ko tgur ksalahn ak..,org yg ptut tgur ak tu pon xckap pape, ko nk cbuk ap hal??n even if ak clap pon, pkir2 la sket cara yg proper nk tgur..xde otak ka???..ko igt ko ckgu disiplin skolah ka ske2 hati nk tgur org...my life is not ur life!!!
i'm 18..i know wat to do in my life..n dun jugde my principe kalo ko x brape knal ak....jgn nk tnjuk baek ngan ak..mnyampahhhhhhh..
n 1 lg, between u n my frens, i choose my frens..so sori k..jgn nk ckap o komen ap2 sal my frens...


p/s; ak taw org yg ak mksudkn dlm post ni xkn bc blog ak..tp ak nk tulis jgak..

Sunday, October 31, 2010

i need them..

YA ALLAH...tlong la tabahkn hati ak..smoga ad hkmah nye ak dtkdirkn study di france..jauh dr family, jauh dr kwn...

i miss my utp life damn much..my friends, julie, effy, nadia, nenet, fara, que, lina, aimy, na, syereen, zati,,,,,smua ak rndu..ak sayang dyorng smua sgt2

ni smua gara2 post blog julie..u reminded me to all my sweet memories in utp..julieeee..miss u gle2 JULIE!!!!!!!!

julie said;;;life is not always beautiful.but u need to color it in order to make it better n better

but, how can i color my life without them???i cant color my life without my friends
ya allah, smoga prshabatn yg kami bina dlm tempoh yg singkat itu akan brkekaln hingga ke syurga..

Wednesday, October 20, 2010

l'amitié


today, we learned about
"l'amitié" a.k.a friendship.who is our real friend actually?.my teacher, GIOVANNA said that we maybe have thousands of friends but how many real friends we have?maybe the number of our real friends is less than the number of the fingers that we have in our right hand.it might be 5, 4, 3, 2, 1, or 0..,,now try u count how many real friends u hav..n if u hav more than what u hav in ur right hand, u r so lucky!!!!

et moi, j'ai vraiment de la chance parce que j'ai beaucoup de vrais amis. n'êtes pas jaloux avec moi.
ahahaaa,,,,j'aime beaucoup mes amis et je sais qu'ils m'aiment aussi.
mes amis,,,,je vous aime vraiment..........mmmuahhhh..

5 years in SCIPP..i learned the real meaning of "l'amitié"
3 months in UTP, who knows that i can found another vrais amis in that short time
6 weeks in INTEC, i found nothing but in that time i learned to appreciate every single "l'amitié" that i hav made.
4 months in france, i think i hav found already who i can declare as mes vrais amis.

org kata xsmua org perfect n xsmua kwn boleh jd perfect utk kita.yup btol!!
but my friends skalian, korng dah ckup perfect bg ak..snggup dngar problem ak, bley buat ak snyum n ktawa, brani tgur ak time ak clap, nsihat ak, respect prinsip ak, 2 da kre ckup perfect bg ak..n ak akn cuba utk jd seperfect yg boleyh utk korng,,=)




p/s ; nk sgt mention n upload gamba2 mreka kt cni but i hav to finish my homework now.chiao2!!!..mes amis, korng taw korng spe?,,kalo kamoo terase, btol la 2 kamoo is mon ami.




Sunday, October 17, 2010

love u papa.

ya allah..sakit btol pinggang ak..ak sgt xske sakit cmni..sakit sgt..smpai xleyh nk berdiri pon..nasib baik hr ini ahad..kalo tyme ad klas xtaw la cmne..
papaaa,,i wish u were here with me right now..
sbelum ni kalo sakit, papa slalu je ad..
knape la sekarang kita jauh sgt papa??..xde spe pon bleyh tlong..tp kalo ad org tlong pon, xde spe pon bleyh jg along mcm papa jaga along..sakit sgt ni papa..along xnak msuk hospital lg sbb skit pinggang...
dari ak kecil smpai ak bsar, papa selalu jge aku..he always with me..i miss u papa..i love u so much..
ak ingat lagi time trial SBP last year..hari tu exam maths..pagi maths paper 1..tyme roll call da rse sakit pinggang sikit2..ingatkan sakit biasa2 je..tp rasa pelik la jgak sbb xpernah sakit mcm 2 sbelum ni..tyme dlm dewan exam, sakit mkin kuat..mmg kena duduk tegak je..kalo x rse lg sakit sakit..after habis exam paper 1, ak terus baring atas lantai...sakit sgt tyme 2..tp mcm bleyh tahan lg..x g kantin pon tyme rest..xlarat nk jalan..just rest kt bilik PA n i just ate chocolate lava bun n minum air susu je..exam paper 2 maths pon bermula..ak sgt x selesa tyme exam 2..mmg xbleyh duduk diam atas kerusi..nk bngun berdiri rse xlarat,,badn tegak je,,cikgu papaya yg jge exam da prasan da ak agak plik dalam dewan..kjap2 duduk mcm 2, kjap2 duk bersila, kejap2 pegang pinggang...sakit sgt tyme 2..ble la exam nk hbis ni...cpat la hbis...cpat!!!!..tyme jwab exam 2 ak mnangis sbb skit sgt..tp ak try tahan sakit ak tu n ak try xnk menangis..xnak gnggu org laen yg tngah jwab exam...ak siapkn soaln2 2 scepat yg boleyh..ak nk kluatr dr dewan...ak nk g baring dlm bilik PA...tp ble da siap 2 ak xleyh nk berdiri pon..sakit sgt..ap jd ngan pinggang ak ni?/.ak xtawww...stengah jam ak mnangis kt meja ak nk tnggu wktu exam hbis...xsemak pon jwapan 2..mmg thap berserah n redha gile2 r..ap nk jd nga mrkah 2 lntak la...ak nk kluarrrrrr dr dewannnnn...hbis je exam,, kwn ak tnye 'ko asal tasya?.ok x?'tp siyes ak xingat spe yg tnye..tp yg ak masih ingat dgna jelas nye, syikin bawa ak balik..dye papah ak...kwn2 sruh ak g hospital..ak xnak..xnak g warden.,.nk g nga papa..ak xnak g hospital tengku anis..xnak2..nk g hospital laen..ak xingat spe yg bg pinjam kt ak syiling byk gle untuk kol papa..ak kol papa gne public fon kt blok dinamik..
tp ak bleyh ckap kjap je nga papa..ak da xthan, ak sakit sgt..nk cakap pon xbleyh..ak nangis je...nk berdiri pon kwn2 tlong papah...syikin yg ckap ngan papa ak sakit...sbb mnangis terlalu kuat, cik dah, pnyelia asrama dngar n trus bw ak g hospital..ak xnkkkk...nk g ngan papa je...
ak xingat papa smpai kt hospital after brape lme ak kt sne..ak xingat pon ap doktor ckap or tnye ak..yg ak ingat, ak nangis je kt situ...nangis, nangis. n nangis...tyme papa smpai, ak trus pgang tngan papa, ak ckap ak sakit sngt..
kesian kwn2 ak yg tman ak, lteyh dyorng dngar ak nangis..
ak ckap kt papa, ak xnak stay kt hospital sbb ak nk exam..trial SBP is very important..
doktor bg ak blik dgn slepas dberikn suntikan n berbekalkn ubat yg banyak dan sgt xsedapp..sgt2 xsedap..
setiap pg papa hntar ak g skolah..50 minit..ksian papa..
ak x miss 1 pon paper tp seriously ak xstudy langsung,,cmne nk study kalo nk duduk pon bleyh..blik,mkn ubat n trus tido....papa pon ckap dye xkisah kalo result ak xcun..da sakit nk buat cmne..but thanks God..i still got a good result yg mlyakkn ak ke utp..ahaa..back to the story,
papa mmg jge ak sgt2..thanks papa..thanks for everything...i love u so much.
I LOVE U ENCIK MAZNAN.
n kpada kwn2 yg tlong tyme ak sakit dlu, thanks jgak..i love u all oso..



p/s: wif da pain i suffered for, i took 1 hour n 6 minutes to write dis post..afta i finished writing, my back pain is already gone..huhuu
thanks god.

Tuesday, September 21, 2010

oui,colmar est jolie. mais.....


orang ckap colmar lawa..btol ke??..yup,,colmar mmg lawa... bndar dye la yg lawa...best!!..bndar colmar kcik je..dulu, b4 pndah colmar, ak xley nk imagine colmar ni skecik mne..kcik mcm amboise je ke??..da la rmai yg kutuk kekecilan colmar...ak mmg xley nk imagine colmar ni skecik mne..




ad shopping mall x??..pimkie?,,jennyfer??,,zara??,,camaieau??,,galerie la fayette??,,etam??,,h&m??,claires??,,springfield??,,beryl??,,courir??,,smua kdai2 fveret ak ad x??..
2 bnda2 yg ak pkir dulu...kalo xde, hdup ak stahun kt colmar mmg ksong la....
tp nseb baek la colmar ni xskecik yg ak imagine..okok je town dye..tp la fayette, zara, jnnyfer, c&a,springfield xde!!!!!!!!...uwaaa,,,da xley jmpe la fayette every week...sadiss btol...

kalo nk compare org2 kt colmar n kt tours, org colmar klah r..dye org ni x smesra org kt tours..kalo org2 tua kt cni mostly sombong r..kalo kt tours dlu, kalo ad brg jtuh ke tyme jln, msti ad org nk tlong, tp kt colmar, kertas ak jtuh, mamat 2 bley siap lngkah lg paper 2..krg ajar btol...
kalo tyme naek bus plak, kt tours dlu ak rse ssh nk tngok mkcik2 n pkcik2 duk brdiri..tp kt colamr, org2 tue kna mntak dlu nk duduk, br ad la yg mde2 ni bg duduk..da la duk 2 seat sorg,,1 org duduk, 1 seat lg ltak bag..biadap 2...org colmar xbesss..

punctuality plak..bus kt tours lg trbaek!!..kalo lmbat pon, plg lme 3,4 mnit je...tp colmar, 10 mnit lmbat tu mungkin...pk cik bus da la jhat..dye dtg lmbat, dye mrah org plak..xske!!

jhat doe ak ktuk colmar...tp 2 knyataan..tp xde la teruk gle colmar ni,,just kalo compare ngan tours, ak rse tours lg best..tp tmpat laen mybe ad lg yg lg xbes dr colmar..
nk hdup kt colmar ,maybe xbes sgt tp kalo nk dtg jln2 kt colmar, ok la coz bndar dye mmg lawa..ak ske klawaan colmar 2..huhuu





p/s: ak lg ske tours...org2 kt colmar ni x sebaek org2 kt tours..bus kt colmar x sebest fil bleu kt tours..n rmah ak kt colmar, xcntikkkkk!!!..2 yg plng menensyenkan..ahaa

Saturday, September 4, 2010

jum balik!!

skrang ni kt fb smua org post da blik kg..kwn2 ak pon da rmai da yg balik..
cikgu ribah da stat cuti, asuk nenet da balik srawak, kak ulie n fara tnggu hbis exam, aimy blk 8 hr bln, along n era pon blk 8 hr bln, lina balik esok..AKU??..ak blk bln 7 2011..ahahaa..
emmm,,,,nk blik raya gak..atceli xde la sdey sgt nk rye kt perantauan ni coz 2 mmg lumrah bdak oversea..ak just jeles nga kwn2 lain je...xaci!!!!!
kalo la kelantan 2 kt europe, mst ak bley balik rye..haaahaa..
naek train je(naek tgv) blik kg..xyah nk amik flight 13 jam..
tp mmg hakikat nye kelantan tu kt malaysia, di asia tenggara...so, trima la seadanya....
sabar je la tasya...


p/s: emmm, nk try wat biskut rye la...at least, x la rse sgt kekosongan rye 9t...hehee..


Sunday, August 29, 2010

thanks dear...

ltey btol pack brg...ltey sbb kna byk pkir.....pkir cmne nk pack brg2 2 smua...ak ni mmg yg xpndai dlm bab2 mngemas or packing brg ni...tgah cbuk2 pkir cmne nk pack brg td, ak teringat plak kt my lovely fren,,,fara sakura,,,hahahaa..
tyme ak nk msuk intec dlu, dye la yg duk cbuk tlong ak pack brg...kmas bju, kmas bku, smua dye tlong..mmg excited la dye nk sruh ak blah dr utp..hahaa..
baek btol la ko fara..da la tman ak tdo dat nite coz my ro0mate yg
paloi, julie dzulaiqha balik kl...hahaa..lcu btol la ak dlu, mmg tkut nk tido sorng2, tp skrang da berani..hehee..skrang da xtkut tdo sorang2, tp masih x pndai nk kmas brg,xpndai nk packing brg..ak rse
nk kmas brg ni kte kna kreatif sket...pmikiran 2 kna kreatif br bley kmas brg...kalo x kreatif msti fail dlm bab2 cmni...
fara lalink, ak rse ko sgt la kreatif coz ko mmg pndai kmas
brg...brg ak yg byk 2, ko bley sumbat dlm 1 luggage...hahahaaa...mmg terrer r..ko dtg la cni tlong ak kmas brg...nanti ak blanja ko kfc...hahahaaa....
ak nk ckp trima kasih sgt2 kt ko fara cos slalu tlong ak di saat2 dan hari2 terakhir ak kt utp dlu....tlong ak kmas brg, tlong tman ak tido, tlong ak settle kn hal2 kt registrar 2 smua, n last skali hntar ak smpai tmn mju(wlaupon pak cik jumad yg hntar ak atceli)...hehehee..

thanks fara sakura...>>i love u<<




byak sial!!!

hri slasa 9t da nk pndah...woa,,je vais déménager à colmar...nk kna kmas brang, nk kna kmas bilik, nk kna kmas dpur lg...byk jga r krja kmas mngemas nk kna buat ni...ak ni plak da mmg yg xreti sgt bab mngemas ni...so, better start kmas awal2...mnggu lpas da pack bju2 sket...winter cloth, autumn cloth smua da pack msuk bag....byk jgak rpe2 nye bju2 tbal yg ak da bli...adoi...2 la, bli ikut rse brknan je smpai x igt da brapa byk yg da bli..hahaa....i bought new luggage coz ak rse brg ak byk n x muat kot nk sumbat dlm 1 luggage....so now, i hav 2 luggage, 2 hand carry bag, 1 box n few shopping sac for sumbat smua brg2...muat kot.. j'espère...hahhaa..

bag no.01: sweater, wnter jacket, autumn jcket
bag no.02: roller-blade, n 4 pairs shoes
luggage no.01: >les vetements<,,,t-shirts, jeans, pants, etc
luggage no.02: smbat smua brg kcik n mon foulard(tdung)
box n shopping bag: xtaw lg nk ltak ap.....

waaaa!!!...byk btol la brg2 ak...msti ssah nk angkut 9t....mati la ak kalo lift rosak 9t hri ak pndah...hahaa...kalo lift rosak hr 2, mmg ak bom la bgunan christophe colomb ni...

yg pling ak xsngka, byk btol doe bku2 ak...ceh, bnyi cam byk study je...hahaaa...tp siyes, mmg byk r bku ak...bkn bku stdy o bku teks taxi, tp note book...byk r...cmpur lg ngan bku leornardo da vincci yg tebal 2...mmg terbaek la berat bku2 2 smua..kalo ltak bku2 2 dlm luggage roxy, mmg bku2 2 je la conquer bag 2, da x muat nk ltak brg2 lain, nk ltak dlm kotak ke dlm bag carrefour je ni??,...nk buang notebook 2 cm syg(wlaupon confirm notebook 2 smua xakn dbelek lg lpas ni)...

ltey r kmas brg...da la nk mngemas pon nk kna pkir dlu nk ltak brg2 2 kt mne...lceh btol...
ltey2...bak kta org klantan, x ceykap..

esok nk kna kmas blik plak, bersihkn frigo, kmas cuisine, cuci salle de bain...mmg esok akn jd hr ahad yg pling mlteykan la...smpai colmar 9t msti nk kna kmas rmah br plak, then unpack plak smua brg2....mmg xterimagine la kletihan itu...
emmm, dr ak duk mngeluh akn kltihan itu, baek ak g smbung pack brg....kalo x, xsmpat nanti...hahhaa...byk ni nk kna kmas...esok ak mmg plan nk kmas rumah je...
so,,chow2....





>>>gle r blog ak..malay yg xbrape nk malay+english+french....mmg ssah nk pham..




Friday, August 27, 2010

hari plg bongok dlm sjrah hdup ak...

emmmm..jumaat, 27 ogos..hari yg agak mnggilakn...byk bnda dluar imaginasi yg brlaku.....today is my last day in institut de touraine...mon dernier jour..fuhh...afta class,mcm biasa, ak n my fren, hie ming akn mnjlnkn rutin harian kami 4 every friday....faire du shopping...ahahaa...xpernah lg miss shoppng tiap hri jmaat stakat ni..haha...ak bli luggage hr ni...nk pndah, so kna bli luggage lg...
afta shopping, ak plan nk g bowling ngan yg laen tp x jd coz my fren, amy xnak pergi...so, xnak ikut la yg laen2...
so, ak proceed dngan rutin kbiasaan jumaat ku...aller à laverie(kdai dobi)...oui, laverie...
'allez-y hie ming..aller à laverie'..j'ai dit..hahaa....
bg mngelakn pmbaziran msa slama 40 mnit mnunggu bju2 kami siap dibasuh, ktowg pergi liddle(market yg agk murah berhmpirn rmah ktowng n dkat je nga laverie 2)...tyme tngah skit hati bratur pnjang, mk cik blakang ak ni sibuk plak tnye sal mata ak..hahaa...taw la mata ak cntik tp jgn la tunjuk brkenan sgt...hahahaaa...
"mes yeux sont marron..je mets les contacts"..bru taw snyap mk cik 2...sbuk sgt nak taw...kalo ak ckp mata ak mmg ori kaler biru, trkjut plak 9t n msti mk cik 2 ckp cmni,,"tu es malaisienne mais tu as les yeux bleu, c'est magnifique mais c'est bizarre"..hahaa...ayat bese org prncis ckp tntang mata ak..hahaa
da nk smpai turn nk byr, ad plak mak cik plik tbe2 dtg ptong que..ishh...cbuk btol..nseb baek duk blakang ak, kalo duk dpan ak mmg ak baling la mk cik 2 ngan tomato...
siap bli brg, ktowg g laverie nk amik bju...adoi la...otw tu dtg plak 2 ekor mauvais garcon a.k.a smseng jhat ni...1 naik bsikal, 1 lg jln kaki n brsenjata..bw pistol mainan 2 nk rompak ak n hie ming....hahaaa...nk 1 euro je..ak nk bg hanset, mula2 dye xnk, then nk plak...hahaa...sori ea, walaupon bkn iphone4 or htc ak x bg r kt ko bdak...ltey doe ak gelak lyn karenah bdak 2 eko 2...kcik2 pon da pndai brlakon nk jd pnjahat...siap ugut ak lg 2...hahaa...tmbak la kalo pluru ko power sgt, ak pon ad pistol air dlm bilik...hahaa..afta slamat dr serangan prompak2 bngom, n amik bju kt laverie, ak blik studio n get ready 2 play roller wif sotsot, my fren yg gla(dye xfhm ak tlis ap, so, xkisah r ckp dye gla)..hahaa..
pmbelajaran roller ak mkin baek r kot..hri ni blaja brek n pusing n tkar arah..tyme training sorng2, jtuh skali je...ok r..bkn ok tp mmg sgt2 la ok...hahaa..
b4 balik, sotsot ajak maen 1 round lg..kami naek tmpat tnggi sket n then roll...hahaa..
mcm yg ak da agak, ak confirm xley brenti nanti...skill brek ak xpower lg doe..but my fren said,"it's ok.i'll stop u"...hah!! amik ko nk stop ak sgt, kn da kna lnggar ngan ak..haha...mmg terbaek r trbaring atas jlan disaksikn une petite fille et un petit garcon et leurs grandmere....n bnjol kt kpala ak mmg sgt terbaek la ksan kskitan nye...berdenyut2 ni...(sakit2 pon bley tulis blog ag)..hahaa..
ni pon nseb baek xtulis smua bnda yg brlaku..cite sal pkcik arab, xcite ni, cite mademoiselle kdai luggage pon x gtaw, cite sal btol air ajaib dlm blik pon xditaip ni...mmg la hari ni plg mnggilakn...hari ni mmg membengongkan ak yg smemangnye da agk sdikit bngom slame ni...naseb baek 1 hr 24 jam je, kalo lbey, ak xtaw la ap lg yg akn jd hri ni....fuuhhh..




4 cm please!!!


sgan la dgan kekurngan ktinngian ni....tp ak redha je...
da kturunan xbrape nk tnggi, nk wat cmne....hahaa...
but actually, ak nk sgt jd tnggi sket je lg...sbelum ni, ak taw ak agak pndek, tp ak xsedar la plak kpndekan ak 2 ktara sgt....ble tngok gmba, bru ak prasan kpendekan itu sgt jelas rpe2 nye ble compare ngan ktinggian kwn2 ak....
ak nk tnggi sket je lg...
tp kalo nk ikut knormaln nye, tnggi ak ni da kre normal kot kalo
ikut ktinggian rkyat msia...
tp ikut, ktinggian europe, je suis petite.....hehehe....tp kalo ikut ktinggian global je suis un peu petite kot...haha...atceli ak mule realize bnda ni ble tngok gmba klas kt intitut de touraine...merci beaucoup institut de touraine parce que mnyedarkan ak akn hkikat sbnar....merci beaucoup!!!..merci bien!!!...tiap2 bln tkar klas tp dlam tiap2 klas ak plg pndek....sakit nye hatiiiii....dlm klas bln ogos, jlas gle kot kpendekan ak....kcik gle...kcik mcm ikan bilis..hahaha..
dlm klas sblom 2, bln july pon sme, je suis petite...ak igtkn my classmate dr china 2 sme tnggi je kot nga ak, rpe2 nye dye lbey sket dr ak...
ak bnci r ambik gmba klas cmni...ak xske coz dpt dlihat dgan mdah perbezaan ktinggian itu....sakit hati doe tngok gmba2 klas ni....
tp, akan ak buktikn ak boleh...ak boleh tnggi lg...........tasya bolehhh!!...j'espere!!!!!...

mne taw kot2 1 hari nanti, ak bley jd lg tnggi dr tour eiffel....comme ça..
haha...(kalo btol2 jd, ngeri doe, da kre jd monster 2)...
tp atceli ak nk tnggi 4 cm je lg....itu saje yg ak prlukan..4 cm je...dpt tnggi lg 4 cm pon ak da ckup puas hti, da ckup bngga dngan dri sndiri..............










Thursday, August 26, 2010

>>rndu dye

sy rndu dye....

sape dye???




dye??..
emmmm....





dye,
dye grafi...



grafi???...c'est qui??



grafi
is my lovely sco0ter...hahahaaa

ak rndu grafi....sape la jge dye kt umah??..dye mndi ke x??..chat ke tidak??..sape la tmnkn dye??..spe bw dye jln2??....ad org kcau dye x???...dye hppy ke x??....byk btol la persoaln nye....nseb baek xde tema, nilai pngajaran je....

tp persoaln yg plg pnting,,,,,

dye rndu ak x???



poésie par moi


j'aime ma ville de naissance,
la ville que je connaîssais
quand j'ai ouvert mes yeux marrons
la ville qui entendrait mon première cri,
bien que
je grandissais à un autre ville, mon cœur est toujours dans ma ville de naissance....

et maintenant,
je suis en france,le pays de la tour Eiffel...
bien que la tour Eiffel de Paris est magnifique quand elle s'illumine,
mon cœur tour à tour brûlait comme un soleil d'été quand je pense à ma ville....

j'adore KELANTAN...
par: mlle. maznan natassha nadia

dis is my first poem in french...hahaaa...created by myself...
bkan saja2 atau mngade nk buat "poésie" ni, bkn jgak sbab ak rndu klate tp ckgu sruh buat...hahaaaa...
dye sruh tulis puisi tntang bndar klahiran kte...
n ma ville de naissance est kelantan...
bngga btol dpt create 1 poésie en francais....hahaa
sy bngga jd anak klate....
~gomo klate gomo~









Wednesday, August 25, 2010

voila c'est ça....

voila la première post...hahaa...rojak french english..
i dun know y i create dis blog....mybe trpengaruh ngan julie dzulaiqha..nk lwn blog sape lg jiwang.....

alors, je m'appelle natassha nadia maznan...appelez moi 'tasya' parce que je prefere >>tasya<<>

c'est tout pour le première fois...ahaa


*ssh btol la nk type dlm francais kalo xde keyboard français...ejaan mmg hncus